1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Pingyao’da Türk Mutfağı: Ali Büyüksakallı’nın İzi

Pingyao’da Türk Mutfağı: Ali Büyüksakallı’nın İzi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TAİYUAN, 1 Nisan (Xinhua) — Çin’in kuzey bölgelerinde yer alan Shanxi eyaletindeki tüccarlar, yüzyıllar önce Türkiye’ye çay ihraç ediyordu. Günümüzde ise bir Türk iş insanı, Pingyao şehrinin yerel tüccarlarının memleketine Türk mutfağını getirerek dikkat çekiyor.

2800 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Pingyao, 1997 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Ming Hanedanlığı dönemine (1368-1644) ait neredeyse bozulmamış kent surları ve iyi korunmuş mimarisi ile öne çıkan bu antik kent, hem yerel hem de uluslararası turistler için popüler bir destinasyon haline gelmiştir.

Pingyao’nun hareketli Batı Caddesi üzerinde açılan Mama Fatma adlı Türk restoranı, 1823 yılında Shanxi tüccarları tarafından kurulan ve 1914 yılında faaliyetini durduran Çin’in ilk poliçe bankası Rishengchang’ın tam karşısında yer alıyor.

Turistlerden biri olan Yang Penglong ve arkadaşları, Türk yemeklerinin fotoğrafını çekmek için heyecanlı bir şekilde bekliyor. Yang, “Pingyao’da gerçek Türk yemekleri bulacağımı asla düşünmemiştim” diyor.

Restoranın sahibi olan 37 yaşındaki Ali Büyüksakallı, ilk kez 2009 yılında Çin’e geldiğini ve ertesi yıl Shanghai’da düzenlenecek Dünya Fuarı’na hazırlanmak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiğini paylaşıyor. Bu süreçte Çin halkının dostluğundan oldukça etkilenen Büyüksakallı, burada çalışmaya karar vermiş.

Şu an Çin genelinde 50’den fazla dondurma dükkanı ve 10’dan fazla Türk restoranı işleten Büyüksakallı, tesadüfen tanıştığı antik Pingyao’daki yemek şirketinin sahibi Han Jie ile birlikte 2025 Bahar Bayramı’nda Türk restoranını açmaya karar vermişler.

Büyüksakallı, Çin ekonomisine olan inancını vurgulayarak, “Pandemiden sonra işlerimiz biraz yavaş yavaş düzeldi. Bu durum bana restoranı açma konusunda cesaret verdi” ifadelerini kullanıyor.

Restoranın bu noktaya ulaşmasında yalnızca Büyüksakallı’nın emeği değil, aynı zamanda gençlerin hayalleri de etkili olmuştur.

Türkmenistan’dan gelen 26 yaşındaki restoran müdürü Usman Kadgrbergenov, Çin’de altı yıl eğitim aldıktan sonra akıcı bir şekilde Çince konuşabiliyor. Kadgrbergenov, mezuniyetinin ardından burada kalmaya karar vermiş.

22 yaşındaki aşçı Nurmuhammet Orazlyyew de Türkmenistan kökenli. O, çocukluğundan beri Çin filmlerine olan sevgisi ile tanınıyor ve “Buradaki huzurlu yaşamı ve güvenli ortamı çok seviyorum” dedi.

Büyüksakallı, aile ve geleneklere verilen değer bakımından Türkiye ve Çin arasında çok az fark olduğunu belirtiyor. Kahramanmaraşlı olan Büyüksakallı, Pingyao’yu memleketine çok benzetiyor.

Büyüksakallı, “Pingyao’ya memleket hasretimi gidermek için gidiyorum. Bu şehir, çocukken büyükannemin evi gibi bana sıcak bir his veriyor” şeklinde konuşuyor.

Pingyao’da Türk Mutfağı: Ali Büyüksakallı’nın İzi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kral Galatasaray Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!