ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan bir araştırmada, Samanyolu galaksisinde yalnız başına hareket eden bir kara deliğin görüntüleri elde edildi.
ARKASINDAN GELEN YILDIZ IŞIĞINI ÇARPITIYOR
7.1 Güneş kütlesi civarında bir ağırlığa sahip olan bu kara delik, Dünya’dan 4.958 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor ve uzayda saatte 51 kilometre hızla seyrettiği bildiriliyor. Genellikle kara delikler, çevrelerinde dönen yıldızlar ya da diğer kara delikler ile birlikte tespit edilir. Ancak bu özel nesne, ‘kütleçekimsel mikromercekleme’ tekniği kullanılarak arkasındaki yıldızdan gelen ışığı geçici bir süre için çarpıtarak gözlemlendi.
16 FARKLI TELESKOPTAN VERİLER TOPLANDI
Olay, ilk olarak 2011 yılında Optik Yerçekimsel Mercek Deneyi (OGLE) ve Astrofizikte Mikro Mercek Gözlemleri (MOA) projeleri kapsamında kaydedildi. Daha sonra hacimli bir inceleme yapıldı. Hubble Uzay Teleskobu, yıldız ışığındaki sapmaları ölçmek için altı yıl boyunca sekiz ayrı gözlem gerçekleştirdi ve 16 farklı teleskoptan fotometri verilerini topladı. Araştırma ekibi, “Hubble gözlemleri ve güncellenmiş fotometrinin eklenmesiyle yapılan revize analizimiz, daha yüksek doğrulukla sonuçlandırılmıştır ayrıca önceki ölçümlerimizle ve yıldız kütleli bir kara delik olduğunu belirleyen bulgularımızla tutarlıdır” şeklinde yorum yaptı.
BENZERLERİ DE ORTAYA ÇIKABİLİR
Bu keşif, yalnızca kendi başına hareket eden ilk kara delik olarak kaydedilse de, evrende benzeri nesnelerin de var olabileceği belirtilmektedir.