SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) tarafından koordine edilen 5’inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin (TASE-V) başladığını açıkladı.
Bakan Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu yıl 9’uncusu tamamlanan Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin ardından 5’inci Arktik (Kuzey Kutbu ve çevresi) Bilimsel Araştırma Seferimiz başladı. 12 kişilik bilim heyetimiz, deniz suyu ve sediment örneklemeleri gerçekleştirecek, deniz yüzeyindeki mikroplastiklerin incelenmesini sağlayacak. Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemler aracılığıyla anlık olarak izlenerek, iklim değişikliğinin izleri kutuplarda gün yüzüne çıkarılacak. TEKNOFEST’te birinci olan üç lise öğrencimiz, projelerini Arktik’in zorlu koşullarında test etme fırsatı bulacak ve bilimsel araştırmalara doğrudan katkı sağlayacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan gelen bilim insanlarıyla ortak çalışmaları da içermektedir. Böylelikle Türkiye, bilim diplomasisinin sahada güçlü bir örneğini sergilemiş olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Bakanlığımızın önderliğinde gerçekleştirdiğimiz kutup bilim seferleri ile bilimle şekillenen bir gelecek için ülkemizin kutuplardaki varlığını artırmaya devam edeceğiz” dedi.
‘SEFERİMİZE ULUSLARARASI BİLİM İNSANLARI DA DAHİL OLACAK’
Diğer yandan, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kutup ekosistemlerindeki deniz örnekleme çalışmalarını yürütmek amacıyla İstanbul’dan hareket eden 12 bilim insanının önce Oslo’ya ulaştığı belirtildi. Ardından Tromso’dan gemiyle hareket eden ekip, dünyanın kuzey ucuna gerçekleştirecekleri bilimsel araştırma seferi için son hazırlıklarını tamamlayarak 78 derece kuzey enleminde bulunan Longyearbyen/Svalbard’a ulaştı ve burada bilimsel araştırmalara başladı.
Çalışmalar başlamadan önce açıklamalarda bulunan 5’inci Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, ekipte üç lise öğrencisinin bulunduğunu, bu öğrencilerin farklı şehirlerden ve projelerle aralarına katıldığını belirtti. Özsoy, ekibin 12 araştırmacıdan oluştuğunu ifade ederek, “Bu yıl seferimize Arjantin, Ekvador ve Bulgaristan’dan bilim insanları da dahil olacak” dedi. Özsoy, çalışmaların Arktik Okyanusu’nda gerçekleştirileceğini vurgulayarak, “Seferimizi Svalbard’dan başlatıp yine Svalbard’da tamamlamayı ve sefer süresince Arktik Okyanusu’nda çalışmalar yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.