Bitcoin, son dört ayın en düşük seviyesi olan 76 bin 600 dolardan yüzde 16’lık bir artışla 88 bin 700 dolara kadar yükselmişken, şu an 85 bin dolar civarında işlem görüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu kapsamlı gümrük vergileri, kripto para piyasalarında belirsizlik yaratmış durumda. Analistler, piyasalarda volatilitenin artacağı konusunda hemfikir. Bu bağlamda, yatırımcılar, Mart ayındaki tarifelerin ardından bir gecede 105 bin dolardan 92 bin dolara gerileyen Bitcoin‘in benzer bir duruma düşüp düşmeyeceğini sorguluyor.
Bitcoin Yatırımcıları için Kabus Başlıyor
24 Mart tarihinde 76 bin 600 dolara kadar inen Bitcoin fiyatı, sonrasında yüzde 16 artış göstererek 88 bin 700 dolara ulaşmıştı. Fakat, 2 Nisan itibarıyla kripto para, 85 bin dolarlık seviyelerde kalıyor. Fiyatın 85 bin 500 dolarlık direnç seviyesinden birkaç kez reddedilmesi, yatırımcıları karamsar bir tabloyla karşı karşıya bırakıyor.
Donald Trump, “Kurtuluş Günü” olarak adlandırdığı 2 Nisan tarihli açıklamasında, birçok ülkeden ithalatı hedef alan geniş bir gümrük vergisi paketi sundu. Bu durum, piyasa katılımcıları arasında endişe yaratmış durumda. Yatırımcılar, bu açıklamanın kripto para piyasasında yeni bir satış dalgasına sebep olmaktan korkuyor.
Açıklanan gümrük vergileri, otomobil ithalatına yüzde 25 vergi ve Çin, Kanada ile Meksika gibi ülkelerden gelen ürünlere yönelik geniş kapsamlı vergileri içeriyor. ABD’nin ticaret açığını azaltmayı ve yerli üretimi desteklemeyi amaçlayan bu önlemler, enflasyon riskini beraberinde getirebilir ve küresel piyasalarda risk iştahını düşürebilir. Bu durum, Bitcoin gibi riskli varlıkları olumsuz etkileyebilir. Zira, Trump’ın Mart ayı başında aynı şekilde açıkladığı gümrük vergileri sonrasında Bitcoin, bir gecede 105 bin dolardan 92 bin dolara gerilemişti.
Ticaret firması QCP Capital, Trump’ın yaptığı gümrük tarifelerinin etkileri üzerine yaptığı değerlendirmede, yatırımcılara gönderdiği Telegram notunda, “ABD, daha elverişli ticaret koşulları için kendisini izole etmeye giderek daha fazla niyetli görünüyor.” şeklinde görüş bildirdi ve bu durumun hedef alınan ülkelerin “taviz verme olasılığının düşük olduğunu” vurguladı. QCP, ayrıca, Çin, Japonya ve Kore yetkililerinin daha derin bir bölgesel ticaret iş birliği için yaptıkları toplantının ardından, küresel aktörlerin “baskı altında parçalanmak yerine” kenetlendiğine dikkat çekti ve “Kısa vadede tüm risk varlıklarının baskı altında kalmasını bekliyoruz.” ifadesine yer verdi.