Uluslararası İnsan Hakları Topluluğu, Suriye’de Aleviler, Kürtler ve Hristiyanlar için söz konusu katliam riskine dikkat çekerek, ülkede devam eden şiddet, istikrarsızlık ve ekonomik çöküş hakkında uyarılarda bulundu. IGFM (Uluslararası İnsan Hakları Topluluğu) Almanya örgütü, Suriye’deki geçici hükümetin dini azınlıklar ve muhalif gruplara yönelik zulmü sürdürdüğünü bildirdi.
Dünya genelinde 38 alt örgütü bulunan bu kuruluşun Frankfurt’taki merkezinden yapılan açıklamada, ülkedeki geçici yönetimin şeriatı yargının temel ilkesi olarak kabul edebileceği ifade edildi.
IGFM Yönetim Kurulu Sözcüsü Valerio Krüger, yaptığı basın toplantısında Suriye’deki Hristiyanların mezar taşlarında haç simgelerine zarar verildiğini, üniversite kampüslerinde cami inşaatları gerçekleştirildiğini ve Ramazan döneminde yiyecek ve içecek tüketiminin herkese yasaklandığını aktardı. Ayrıca, okullarda kız çocuklarının erkek çocuklardan ayrı ders aldığını ve toplu taşıma araçlarında ayrı oturmak zorunda olduklarını da sözlerine ekledi. Krüger, kadınlardan örtünme talep edildiğini de vurguladı.
IGFM’ye göre, Suriye’de resmi olarak düşünce ve inanç özgürlüğü mevcut olsa da, Heyet Tahrir Şam öncülüğündeki geçici hükümet, şeriat kurallarının geçerli olduğu İslamcı bir yönetim kurmayı amaçlamaktadır. Ülkede, intikam duygusuyla hareket eden bir yargı sistemi, keyfi uygulamalar ve bireylerin intikam arayışına dayanarak gerçekleştirdiği eylemler yaygın bir şekilde sürmektedir. Alman hükümetine, cihatçıların vaatlerine aşırı duyarlılık göstermemesi gerektiği hususunda da uyarıda bulunan IGFM, Alevilerin, Kürtlerin, Hristiyanların, Dürzilerin ve üniversite öğrencilerinin sistematik olarak hedef alındığını ve bu durumun Suriye’de yeni katliamların yaşanma riski taşıdığını aktarıyor.
Mart ayının başlarında Suriye’de, devrik lider Beşar Esad’ın kalesi olarak bilinen kıyı kentlerinde meydana gelen şiddet olayları sonucunda farklı kaynaklara göre 1,300 ile 2,000 arasında Alevi sivil hayatını kaybetmiştir.
Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan IGFM, 1972 yılında Frankfurt’ta kurulmuş olup günümüzde 3 binden fazla üyeye sahiptir.
KNA/ETO,TY
DW Türkçe’ye engelsiz erişim yollarını keşfedin.