28 Nisan Pazartesi günü, tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin konusu “Afet Farkındalığı Eğitimi” olacak. Milyonlarca öğrenci ve veli, bugünlerde Afet Farkındalık Eğitimi’nin ne olduğunu ve dersin içeriklerini araştırmaya başladı. İşte detaylar:
1/3
23 Nisan 2025 Çarşamba günü Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul’daki okullar tatil edilmişti. 28 Nisan’da eğitime devam edilecek ve tüm okulların ilk dersi “Afet Farkındalığı Eğitimi” olarak planlandı. Peki Afet Farkındalık Eğitimi nedir? Afet Farkındalık Eğitimi dersi hangi konuları içeriyor?
2/3
AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ NEDİR?
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bu eğitimde öğrencilere deprem ve diğer afet durumlarında nasıl davranmaları gerektiği öğretilecek. “Çök–kapan–tutun” uygulamaları, afet ve acil durum çantası hazırlığı ve toplanma alanlarının önemi gibi temel bilgiler aktarılacak. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, eğitimin önemine vurgu yaparak, “Afetlere karşı hazırlığın en önemli unsuru eğitimdir,” dedi. Eğitimin temel amacının, bilinçlendirme çalışmalar aracılığıyla afet risklerini azaltmak ve afetlere karşı hazırlıklı bireyler yetiştirmek olduğunu belirtti. Ayrıca, öğretmenler eşliğinde öğrencilerin afet öncesi, anı ve sonrasında alabilecekleri önlemler hakkında bilgi verileceğini ifade etti.
3/3
Yentür, afet bilincinin yalnızca öğrencilerle sınırlı kalmayacağını da belirtti. Yıl sonuna kadar tüm Okul Aile Birliği başkanları ve yönetim kurulunu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından sunulan ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ modülüne dahil edeceklerini kaydetti. 16 saatlik bu sertifikalı program aracılığıyla ailelerin afetlere karşı daha bilinçli hale getirilmesi hedefleniyor. Eğitim camiasının, afet gibi olağanüstü durumlarda birlik içinde hareket eden güçlü bir aile olduğuna dikkat çeken Yentür, çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.