Open University doktora öğrencisi Adam Losekoot ve ekibi, NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ve Mars Global Surveyor uydularına ait yüksek çözünürlüklü görüntülerde eski nehir yataklarının izlerini tespit etti. Yapılan incelemenin, yaklaşık 10 milyon kilometrekarelik bir alanı kapsadığı kaydedildi.
ANTİK NEHİR YATAKLARINA AİT TORTUL TABAKALAR BULUNDU
Araştırmacılar, Mars’ın Noachis Terra (Nuh’un Toprakları) bölgesinde, ‘fluvial sinuöz sırtlar’ olarak adlandırılan jeolojik yapıların izini takip etti. Bu yapılar, zamanla sertleşerek çevresindeki yumuşak zeminlerin aşınmasıyla yüzeye çıkan antik nehir yataklarına ait tortul tabakalardır.
1,6 KİLOMETRE GENİŞLİĞE ULAŞABİLİYOR
Bazı buzul nehirleri birkaç yüz metre genişliğinde ve 3-4 kilometre uzunluğundayken, daha büyük yapılar 1,6 kilometre genişliğe ulaşabiliyor. MRO görüntülerinde, bazı nehirlerin kraterlerin içine girerek buraları doldurduğu ve sonrasında krater duvarını aşarak akmaya devam ettiği gözlemlenmiştir.
GÜNEŞ RÜZGARLARI ATMOSFERİ AŞINDIRDI, SU UZAYA KAÇTI
Bu keşif, Mars’ın 3,7 milyar yıl önceki yüzeyinin, günümüzdeki kurak görünümünden çok daha farklı olduğunu ortaya koyuyor. O dönemde gezegenin atmosferi daha kalındı ve yüzeyinde sıvı su bulunabiliyordu. Ancak zamanla Mars’ın manyetik alanı zayıfladı ve Güneş rüzgarları atmosferi aşındırarak suyun büyük kısmının uzaya kaçmasına neden oldu.
Yeni bulgular, Mars’ta yaşam için gerekli koşulların geçmişte daha yaygın olabileceğini gösterirken, gezegendeki suyun evrimi hakkında daha derin bir anlayış kazanmamıza da katkı sağlıyor.