Kenya‘da 7 Temmuz’da başlayan ve ülkeyi savaş alanına dönüştüren hükümet karşıtı “Saba Saba” protestolarında can kaybı artış göstermekte.
31 ÖLÜ, 107 YARALI, 532 TUTUKLU
Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNCHR) tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde polis ve protestocular arasında sıkça çatışmaların yaşandığı belirtilerek, bu olaylarda 31 kişinin yaşamını yitirdiği, 107 kişinin yaralandığı ve 532 kişinin tutuklandığı ifade edildi. KNCHR, Kenya polisini silahlı çetelerle işbirliği yapmakla suçlarken, tüm insan hakları ihlallerini kınadıklarını ve sorumlu tarafların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
FARKLI KURUMLARDAN ELEŞTİRİLER GELDİ
Kenya Hukuk Toplumu ve Polis Reformları Çalışma Grubu tarafından yapılan ortak açıklamada, “Mahkeme kararına aykırı bir şekilde konuşlandırılan, ağır silahlarla donatılmış polis birimleri, maskeler ve işaretlenmemiş araçlar kullanarak kimliklerini gizlemektedir” ifadelerine yer verildi.
Kenya Ulusal Birlik ve Bütünleşme Komisyonu (NCIC) tarafından yapılan açıklamada ise, devlet başkanı tarafından atanan komisyon üyeleri, Kenyalı siyasetçileri etnik gerilimi artırmamaya çağırarak, polisin protestoculara karşı kullandığı “orantısız güç” konusunda eleştiride bulundu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) de Kenya’daki protestolar sırasında hayatını kaybedenler için derin bir üzüntü duyulduğunu bildirdi.
POLİSE VUR EMRİ VERİLMİŞTİ
Protestoların etkisiyle başkent Nairobi’ye giden ana yollar kapatıldı ve birçok işyeri faaliyetlerine ara verdi. Polis, lastik yakarak hükümeti protesto eden göstericilere gerçek mermiyle ateş açmış ve göz yaşartıcı gaz kullanmıştır. Kenya İçişleri Bakanı Kipchumba Murkomen, bazı karakolların ateşe verilmesinin ardından, karakollara yaklaşan protestocuların vurulması emrini vermiştir.
KENYA’DA 7 TEMMUZ’UN ÖNEMİ
“Saba Saba”, Kenya’nın resmi dili olan Svahili’de “Yedi Yedi” anlamına gelmektedir. Kenya tarihinde 7 Temmuz, önemli bir gün olarak kabul edilmektedir. Her yıl bu tarihte bir araya gelen gruplar, 1990 yılında dönemin Devlet Başkanı Daniel Toroitich arap Moi’ye karşı tek partili sistemden çok partili demokrasiye geçiş çağrısını kutlamaktadır. Bu yılki protestolarda ise göstericiler, mevcut Devlet Başkanı William Ruto’nun istifasını talep etmektedir.