İstanbul‘da 23 Nisan tarihinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, kentte büyük bir etki yarattı. Depremin hemen ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, “Marmara Denizi Depremi Bilgilendirme Notu” adıyla bir rapor yayımladı.
İKİ ANA ARTÇI DEPREM BELİRLENDİ
Raporun verilerine göre, 23 Nisan’dan 26 Nisan’a kadar toplamda 445 artçı sarsıntı yaşandı. İlk ana depremin ardından 5.2 büyüklüğünde iki ana artçı deprem kaydedildi.
“15-20 KİLOMETRELİK ALANDA YOĞUNLAŞMA GÖRÜLDÜ”
Artçı depremlerin genel olarak Orta Marmara ve Kumburgaz segmenti arasında, 15-20 kilometrelik bir alanda yoğunlaştığına dikkat çekilen raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Deprem, Marmara Bölgesi’nin yanı sıra çevre illerde de hissedilmiştir. Depremin merkez üssündeki aletsel şiddet MMI 8 değerine ulaşırken, yerleşim yerlerinde aletsel şiddet değeri V seviyesine çıkmıştır.
Depremin ivme kayıtları incelendiğinde, yapıların maruz kaldığı spektral ivmenin, tasarımda dikkate alınan spektrumun oldukça altında kaldığı gözlemlenmiştir.
Kandilli Rasathanesi, olayın ardından altıncı dakikada tsunami uyarı mesajlarının, AFAD’a ve bölgedeki diğer ülkelere ait ilgili merkezlere iletildiğini duyurdu. Gözlemler neticesinde, tsunami uyarısının aletsel olarak teyit edildiği belirtildi. 16:53 itibarıyla tsunami tehlikesinin geçtiği bildirildi.
“ARTÇI SARSINTILAR BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK”
Ayrıca, Kandilli Rasathanesi artçı sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini bildirdi. Vatandaşların, riskli olduğu tespit edilen binalara girmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.