İstanbul‘da dün öğle saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından ardı ardına birçok artçı sarsıntı yaşandı.
İSTANBULLULAR GÜNE DEPREMLE BAŞLADI
İstanbul, bu sabah depremle yeni bir güne merhaba dedi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) web sitesinde yayımlanan bilgilere göre, merkez üssü Marmara Denizi, Büyükçekmece açıkları olan 4.1 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.
DEPREM 7 KM DERİNLİKTE OLDU
Sarsıntının saat 07.19’da meydana geldiği ve 7 kilometre derinlikte gerçekleştiği tespit edildi.
6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM SONRASI 184 ARTÇI SARSINTI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından toplam 184 artçı sarsıntının kaydedildiğini açıkladı. AFAD, 12.49’da Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında gerçekleşen depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara segmentinde meydana geldiğini belirtti. Açıklamada, depremin derinliğinin yaklaşık 7 kilometre olduğu ve 13 saniye sürdüğü bilgisi verildi. Ayrıca, “Deprem, 300 kilometre yarıçapındaki illerde hissedilmiştir. Ana sarsıntıdan sonra toplam 184 artçı sarsıntı olmuştur. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sarsıntı sayısı ise 7’dir.” denildi.
DEPREM YÜKSEK İVME DEĞERLERİNE SAHİP DEĞİL
Açıklamada, artçı sarsıntıların doğuya doğru yaklaşık 10-15 kilometrelik bir hat üzerinde yoğunlaştığı ve sarsıntıların özellikle Marmara Orta Çukuru’nun kuzey kenarında ve ana fay izine yakın bölgelerde meydana geldiği ifade edildi. Ayrıca, “AFAD Deprem Bilim Kurulu” üyeleri, İstanbul’daki depremler ile ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak üzere değerlendirdi. Bilim Kurulu’nun değerlendirmelerinde, 6.2 büyüklüğündeki depremin yüksek ivme değerlerine sahip olmadığını, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılma mekanizması ile uyumlu bir şekilde sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma olduğunu bildirdi. İlk analizlerle yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda ve 9.5 kilometre genişliğinde bir segmentin kırıldığı tespit edildi. Sağ yanal yer değiştirmenin ise 30 santimetre civarında gerçekleştiği ifade edildi. Yapı hasarlarının tespiti ise yerinde yapılması gereken teknik bir süreç; bu doğrultuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevlileri saha tarama çalışmalarına devam ediyor. Şu ana kadar 112’ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşarken, bunların 296’sı yapısal sorunlarla ilgili bildirimlerdir. Vatandaşların bu tür binalara resmi teknik görevliler gelene kadar giriş yapmamaları ve uzak durmaları önemle önerilmektedir.
HALKIMIZIN SAKİN KALMASI CRUCIAL
Açıklamada, riskli binalara giriş yapılmaması gerektiğinin altı çizilirken, “Binası ile ilgili herhangi bir şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezi’ne durumu bildirmelidir.” ifadesi yer aldı. Açıklamada, devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belli bir süre daha belirli büyüklükte depremlerin olma ihtimalinin bulunduğu aktarıldı. “Halkımızın sakin kalması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması fakat tedbirli olması önemlidir. Vatandaşlarımızın resmi açıklamaları dikkate almaları ve teyitsiz haberlere itibar etmemeleri önemlidir. İstanbul ve çevresindeki illerde yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gelişmeleri kamuoyuyla aktarmaya devam edeceğiz.” denildi.
