Yonhap’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi, Başkan Yoon’un sıkıyönetim ilanının, anayasada belirtilen “ulusal kriz” koşullarını karşılamadığını belirterek, bu kararın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
GÖREVDEN ALINMASI ONAYLANDI
Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetimi ilan ettikten sonra Ulusal Meclise asker göndererek kanunları ihlal ettiğini vurguladı. Bu durum, Anayasa Mahkemesi’nin Ulusal Meclis tarafından yapılan azil istemini kabul etmesine ve Yoon’un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onaylamasına neden oldu.
60 GÜN İÇİNDE SEÇİM YAPILACAK
Azil kararının hemen ardından Yoon görevden alındı ve ülke, 60 gün içinde devlet başkanlığı seçimlerine gidecek.
NE OLMUŞTU?
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024’te yaptığı televizyon konuşmasında, muhalefetin “devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” iddiasıyla sıkıyönetim ilan etti. Ancak mecliste gerçekleştirilen oylama sonucunda bu karar kaldırıldı ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak geri adım atıldı.
Ulusal Meclis, 14 Aralık 2024’te yapılan oylamada Yoon’un azlini talep etti. Anayasa Mahkemesi, konuyu inceleyene kadar Yoon’un görevden geçici olarak uzaklaştırılmasına karar verdi.
Azil süreci dışında yürütülen adli soruşturma çerçevesinde Yoon, 15 Ocak’ta gözaltına alındı. Böylece ülke tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı oldu.
Seul Batı Bölge Mahkemesi, Yoon’u “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak’ta tutukladı. Güney Kore Savcılığı, 26 Ocak’ta bu suçlamalarla Yoon hakkında iddianame düzenledi.
Seul Merkez Bölge Mahkemesi, Yoon’un tutukluluğunu kaldırarak fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin verdi ve Yoon, 8 Mart’ta serbest bırakıldı.
AZİL SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclis’e sunulan azil önergesinin, meclis üyelerinin üçte iki çoğunluğu tarafından onaylanması şart. Diğer siyasetçilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.
Azil oylamanın ardından, azil talebi Anayasa Mahkemesi’ne gönderiliyor. Mahkeme, azil sürecine ilişkin kanıtları incelemek için duruşma yaparak, azil istemini onaylama veya reddetme konusunda 6 aylık bir süreye sahip. Mahkemedeki 9 yargıcıdan 6’sının onayı durumunda lider görevden alınıyor. Şu anda mahkemede 8 yargıç görev yapmaktadır.
Güney Kore Ulusal Meclisi’nin 14 Aralık tarihindeki oylamasında nitelikli çoğunluk sağlanarak Yoon’un azli talep edilmişti. Anayasa Mahkemesi tarafından azline karar verilen Yoon, 2017’de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından benzer bir süreçle görevden alınan ikinci lider olmuştur.