Deprem uzmanı Naci Görür, “1999 depreminden sonra her an 7’den büyük bir depremin olma olasılığı şu an itibarıyla yüzde 47” açıklamasıyla dikkat çekti.
İstanbul‘daki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından çıkan tartışmalar sürerken; deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, önemli değerlendirmelerde bulundu.
“7’DEN BÜYÜK DEPREM OLMA İHTİMALİ YÜZDE 47”
Habertürk canlı yayınında konuşan Görür, “1999 depreminden bu yana her an 7’den büyük bir depremin meydana gelme ihtimali yüzde 47. Bu durumu küçümsememek gerek. Eğer elinizdeki parayı yazı mı tura mı diye atıyorsanız, sonuç almanızın oranı da yüzde 50” dedi.
“BEKLEDİĞİMİZ DEPREM OLURSA TÜRKİYE DİZ ÜSTÜ ÇÖKER”
Görür, “23 Nisan’da gerçekleşen küçük deprem sonrası herkes rahatladı ve ‘Hiçbir şey yıkılmadı’ dediler” diyerek, “Fakat bizim beklediğimiz deprem bu değil. Yaklaşık 3 milyona yakın takipçim var ve bu durumu gözlemliyorum. İstanbul ve Marmara’da olası bir büyük depremin sonuçları kesinlikle bugünkü manzaradan farklı olacaktır. Büyük bir yıkım kaçınılmaz. İstanbul ekonomisi ve büyük çapta üretim durursa, İstanbul yerinde oturur, Türkiye de buna bağlı olarak dizüstü çöker. Ne ekonomik ne de siyasi bağımsızlığımız kalır. Bir İstanbul depreminde en büyük dileğim can güvenliğimizin sağlanmasıdır.” ifadelerini kullandı.
“AFET BAKANLIĞI KURULSUN”
Görür, “Ülkemizde bir Afet Bakanlığı kurulmalı. Bu bakanlık, Türkiye genelindeki tüm şehirleri deprem dirençli hale getirmeli. 10 yıl ya da 25 yıl içinde bu hedefe ulaşılabilir. Sadece İstanbul değil, tüm Türkiye’yi 20 yıl içinde deprem dirençli hale getirmek mümkün. Ulaşım projelerine verdiğimiz bütçenin bir kısmını depreme ayırmalıyız, böylece çocuklarımızın geleceğini güvence altına alabiliriz.” dedi.
“ÜLKEMİZ DEPREM ÜLKESİDİR”
Görür, “Bizim topraklarımızdan ayrılacak bir karış bile yok. Ülkemiz, deprem riski taşıyan bir bölgede yer alıyor. Şehir ve köylerimizin çoğu fay hatları üzerinde bulunuyor. Yapılması gereken tek şey, Türkiye’yi deprem dirençli hale getirmek. Diğer ülkeler bunu başarmışken, biz niçin başaramayalım? Devlet, hükümet, belediye ve halk birlikte çalışarak bu sorunla yüzleşebilir. Deprem bir siyasi konu olmamalı ve bölünmelere neden olmamalıdır.” şeklinde konuştu.
NE OLMUŞTU?
Son günlerde İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, kentte büyük bir panik yaratmış, bazı metruk binalar çökerek 9 bina için tahliye kararı alınmıştı. Çok sayıda vatandaş ise geceyi sokaklarda ve parklarda geçirmek zorunda kalmıştı.