Cuma namazı, İslam toplumu açısından farz olarak kabul edilmektedir. Cuma gününde, öğle vakti camilere yönelen vatandaşlar, öğle namazı vaktinde cuma namazını icra eder. Cuma namazının nasıl kılındığı ve kaç rekat olduğu sıkça sorulan konular arasında yer almaktadır.
1/3
Cuma namazı kaç rekat ve icra şekli Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir. Cuma günleri camilere giderek bu namazı kılmak, inananların sosyal ve dini bir sorumluluğudur. Cemaati bir araya toplayan bu ibadetin detaylarını inceleyerek sizler için hazırladık.
2/3
CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?
Cuma namazının farzı iki rekattan oluşmaktadır. Ek olarak, bu farzdan önce dört rekat ve farzdan sonra yine dört rekat olmak üzere toplamda sekiz rekat sünnet ibadeti vardır. İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’in görüşlerine göre, farz kılındıktan sonra kılınacak sünnetlerin sıralaması bir selam ile dört ve bir selam ile iki rekat olarak toplamda altı rekat şeklindedir. Bu görüş, Hz. Ali’den rivayet edilmiştir.
3/3
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Cuma namazı, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınmaya başlanır.
İlk sünnetin ardından, imam-hatip minbere çıkarak oturur.
Müezzin, ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip, iki bölümden oluşan hutbeyi okur.
Hutbe sırasında cemaat, dinî konularda bilgilendirilir ve yönlendirilir.
Hutbe tamamlandıktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önünde iki rekat cuma namazını kıldırır.
İmam-hatip, Cuma namazının farzını ve cemaati imam olmaya niyet eder; cemaat de Cuma namazına niyet eder.
Niyet edilirken: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denir.
Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekatta Sübhaneke okunur. Ardından Euzü-Besmele çekilir. Tüm rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta ise sadece Etteahiyyatü okunur.
Son oturuşta: Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Daha sonra, cami içinde ikinci ezan okunur.
İmam, hutbe okumak için tekrar minbere çıkar ve hutbe okur. Hutbe esnasında cemaatin namaz kılması veya konuşması mekruhdur. İmam dua ederken cemaat, sesli âmîn dememelidir; içlerinden sessizce söylemeleri yeterlidir.
Namazdan kaçınılması gereken şeyler, hutbe dinlerken de haramdan kaçınılması gereken şeylerdir.
Hutbe okunup bittiğinde, müezzin kamet getirir. Ardından cemaatle birlikte iki rekat Cuma namazının farzı kılınır. Bu, sabah namazının farzı gibi kılınır.
Niyet edilirken: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, hazır olan imama uydum” denir. Daha sonra, dört rekat son sünnet için niyet: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya” denir. Bu sünnet ilk sünnet gibi kılınır. Böylelikle, Cuma namazının farzı ve sünnetleri tamamlanmış olur.