6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremini önceden tahmin eden Frank Hoogerbeets, İstanbul’daki 3.7 büyüklüğündeki depremle ilgili endişe yaratan bir tahminde bulundu.
FRANK HOOGERBEETS’DEN ÇARPICI TAHMİNLER
Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve “asrın felaketi” olarak anılan Kahramanmaraş depremini önceden tahmin etmişti. İstanbul’da bugün meydana gelen 3.7 büyüklüğündeki deprem, Frank Hoogerbeets’in bir kez daha dikkatleri üzerine çekmesine neden oldu.
DEPREMDEN SAATLER ÖNCE DİKKAT ÇEKTİ
Dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir paylaşım yapan Hoogerbeets, İstanbul’da gerçekleşen depremin habercisi olabilecek önemli bilgileri paylaştı. Marmara Denizi’ndeki sismik aktivitenin durulma eğiliminde olduğunu ancak kilitli durumdaki fay hattında doğuya doğru bir yayılımın sürdüğünü belirtti. Hoogerbeets, “Marmara Denizi’ndeki sismik aktivitenin durulduğu gözlenmekle birlikte, kilitli olduğu düşünülen fay üzerinde doğuya doğru yayılım halen gözlenmekte olup M 3.2 büyüklüğe sahiptir” ifadelerini kullandı.
SEZONUN TAPU İÇİNDE GİZLİ TALEPLER
Hoogerbeets’in tahminleri, geçmişteki depremlere olan referanslar ile de desteklenmişti. 23 Nisan 2023 tarihinde İstanbul’da yaşanan depremler ile ilgili olarak, “Türkiye’nin batısında meydana gelen Mw 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi’nde 12 km derinlikte gerçekleşti. Bu bölge, 1509 ve 1766 yıllarında meydana gelen büyük depremler gibi 7.0-7.6 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyele sahiptir. Bugünkü deprem güçlüydü ve artçı sarsıntılar yaşanabilir” demişti.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİ TAHMİN ETMİŞTİ
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremini tahmin eden Hoogerbeets, 3 Şubat tarihinde yaptığı paylaşımda, “Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan) 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacaktır.” ifadesini kullanmıştı. Bu tahmin, birçok kişi tarafından dikkatle incelenmişti.
FRANK HOOGERBEETS KİMDİR?
Frank Hoogerbeets, Avustralyalı bir araştırmacıdır ve “En İyi Avustralyalı Gökbilimciler” arasında gösterilmektedir. 2002 yılında depremlerle ilgili Ditrianum adlı bir site kurmuş ve bu platform üzerinden, gezegen hizalanmaları ile yerçekimsel etkiler üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmiştir. Her ne kadar bilim camiası bu tahminlere temkinli yaklaşsa da, kamuoyu üzerinde oluşan ilgisi dikkat çekmektedir.
Hoogerbeets’in tahmin sistemi, klasik sismolojik yöntemlerden oldukça farklıdır. “Solar System Geometry Survey” (SSGEOS) adlı platformda gezegenlerin ve Ay’ın etkilerini analiz ederek olası sismik aktiviteleri belirlemeyi hedeflemektedir. Bilim camiasından eleştiriler almasına rağmen, sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar geniş kitlelere ulaşmış ve bazı tahminleri zamanlaması ile dikkat çekmiştir.
Hoogerbeets, büyük depremler öncesinde yaptığı açıklamalarla sıkça gündeme gelmiş ve Twitter, YouTube gibi platformlarda geniş bir takipçi kitlesi oluşturmuştur. Yaptığı tahminler, izleyicileri tarafından hem ilgiyle takip edilmekte hem de tartışılmaktadır.