Çankırı’nın Yapraklı ilçesinde ikamet eden Niyazi Hararcı, atık malzemeleri kullanarak nostaljik radyolar üretme sanatıyla dikkat çekiyor.
35 yaşındaki Hararcı, uzun yıllardır biriktirdiği ve çevresinden topladığı atık malzemeleri kullanarak nostaljik radyo kutuları yapıyor. Eski ahşap hoparlör kutuları, televizyon kasaları, hastanelerde kullanılan hava filtre makineleri ve kullanılmayan suntalar, onun için birer malzeme kaynağı. Hararcı, bu malzemeleri kesip biçerek radyo kutularına dönüştürüyor. Elektronik kısmında ise eski kasetçaların radyo devrelerinden faydalanıyor.
“Başkaları için hiçbir önem taşımayan atık eşyaları değerlendiriyorum”
Malzemelerini genellikle çevresinden ve hurdacılardan temin ettiğini belirten Hararcı, “Atık malzemeleri değerlendirmeyi çok severim. Ahşap ile elektroniğe olan ilgim ve aynı zamanda radyoya olan tutkum nedeniyle bu projeyi hayata geçiriyorum. Camilerin eski ahşap hoparlör kutuları, hastanelerde kullanılan eski hava filtre makineleri ve radyo yapımına uygun olan eski televizyon kutuları gibi çeşitli ahşap malzemeleri kullanıyorum. Bu malzemeleri kesip biçerek içerisine radyo devreleri yerleştiriyorum. Radyoyu kendim yapmıyorum; günümüzde ihtiyaç duyulmayan kasetçaların radyo devrelerini kullanarak nostaljik görünümlü radyolar elde etmeye çalışıyorum. Radyoyu sevmek, dinlemek ve eski geleneklere bir sempati duymak gerekiyor. Benim serüvenim bu şekilde başladı. Eşten dosttan aldığım eski radyoları dinleyemediğim için, onları orijinalini bozmadan dinlenebilir hale getirmek beni mutlu ediyor. Radyoya uygun bir sunta bulduğumda, içerisine kapaklı bölmeler ve menteşeler yapıyorum. Hurdacıdan ya da tanıdıklardan aldığım kullanılmayan eski kasetçaları alarak, bunların devrelerini radyo kutusunun içine yerleştiriyorum. Eski radyolarda hoparlörlerin ön kısmında hasır çuval görünümlü kumaşlar olurdu; ben de eski bir çuval buldum ve ona çok dikkat ediyorum. Örneğin, yaptığım bir radyoda kutu olarak hava filtre makinesi kullandım. Hoparlörü için eski bir çuval, ses açma-kapatma düğmesi olarak ise kırık bir sandalyenin ayağını tercih ettim. Bozulmuş bir el fenerinin açma-kapatma düğmesini de kullandım. Başkaları için önemsiz olan atık eşyaları değerlendirip bir araya getirerek, ortaya bir radyo çıkarmak beni oldukça mutlu ediyor” diye konuştu. – ÇANKIRI