Avrupa Birliği (AB), iltica başvurularını zorlaştırmak amacıyla yedi ülkeyi güvenli ülke olarak ilan etmeye hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan listede ise Türkiye yer almadı.
AB, güvenli ülke statüsü verilmesiyle birlikte bu ülkelerden gelen mültecilere yönelik iltica başvurularının daha hızlı bir şekilde reddedilmesini ve bu ülke vatandaşlarının Avrupa’dan daha çabuk sınır dışı edilmesini planlıyor.
Avrupa Komisyonu, bugün tüm üye ülkeler için geçerli olacak ilk “güvenli ülkeler listesi” önerisini duyurdu. Bu listede yer alan ülkeler; Kosova, Bangladeş, Kolombiya, Mısır, Hindistan, Fas ve Tunus olarak belirtildi. Söz konusu ülkeler güvenli olarak sınıflandırılacağı için, bu ülkelerin vatandaşlarının AB’ye iltica başvuruları da zorlaşacak.
AB üyesi ülkeler, bu listeye dahil olan yedi ülkenin vatandaşlarının iltica başvurularının kabul edilebilir olmadığı varsayımını benimseyerek, taleplerini daha hızlı bir şekilde işleme alabilecek. Ayrıca bu ülkelerden başvuranların sınır dışı edilme süreçlerinin de hızlanacağı duyuruldu.
Avrupa Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Komiseri Magnus Brunner, iltica başvurularında birçok üye ülkede önemli bir yığılma olduğuna dikkat çekerek, “İltica kararlarının daha hızlı alınması için atabileceğimiz her adım oldukça kritik” dedi.
Şimdi odak, listenin resmi kabulü için Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’ne çevrildi.
Türkiye’nin durumu ise merak konusu. Komisyon, 2015 yılında güvenli ülke statüsü için belirli ülkeleri sıralamış, Türkiye’nin de bu listeye dahil edilip edilmeyeceği konusunda üye ülkeler arasında yaşanan tartışmalar süreci sonlandırmıştı.
Bugünkü açıklamada Türkiye’ye yer verilmemesi, aslında AB’ye aday ülkelerin güvenli ülke olarak sınıflandırılmasına yönelik gerekli kriterlerin karşılandığı varsayımına dayandırılsa da, bazı özel durumların istisna olduğuna da dikkat çekiliyor. Aday ülkelerin, üyelik yollarında demokratik değerler, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlık haklarına saygı gösteren kurumları güçlendirme çabası içinde olduğu belirtiliyor. Bu bağlamda, belirli koşullar altında bir aday ülkenin güvenli ülkeler listesinin dışında kalabileceği ifade ediliyor.
Bu istisnai durumlar arasında, aday ülkede ayrım gözetmeyen şiddetin varlığı, Avrupa Konseyi tarafından uygulanan yaptırımlar ve o ülkeden yapılan iltica başvurularının kabul oranının AB genelinde yüzde 20’yi aşması sayılmaktadır.
Son dönemlerde, düzensiz göçün yaşadığı zorluklar pek çok AB üyesi ülkede siyasi tartışmalara yol açmış ve kamuoyunda endişelere sebep olmuştur. Bu durum, aşırı sağcı ve sağ popülist siyasi partilerin güç kazanmasına da katkıda bulunmuştur. Aşırı sağcı partilerin AB karşıtı söylemleri, Brüksel üzerinde düzensiz göçün önlenmesi konusundaki baskıları artırmıştır.
AFP / DA,ET
DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erişebilirim?