İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasını sürdürüyor. Bu soruşturma, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarını kapsamaktadır.
İTİRAFÇI MURAT ABBAS’IN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Soruşturma kapsamında tutuklanıp “İtirafçı” statüsü ile ‘etkin pişmanlık hükümleri’ çerçevesinde tahliye edilen Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas’ın verdiği ifadeler gün yüzüne çıktı.
Ekrem İmamoğlu ve Murat Abbas
“PROJENİN ARKASINDA MURAT ONGUN VARDI”
Abbas, 2023 yılında başlatılan Dijital Deneyim Merkezi Müzesi projesinin arkasında Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un olduğunu iddia etti. Londra’da gerçekleştirilen bir görüşmelerde, kullanılan teknolojinin eski olduğunu fark edince projeye dair şüpheler oluştuğunu belirtti. 43 milyon TL’lik harcama yapıldığına dair kayıtların gerçek olmadığını ifade eden Abbas, harcama detaylarını ise “22 milyon TL işçilik, 8 milyon TL cam değişimi, 7 milyon TL ve 6 milyon TL’lik kayıtsız ödeme” şeklinde sıraladı.
“DOĞRUDAN 13 MİLYON TL İSTENDİ”
Murat Abbas, ifadesinde Ongun ile İBB Meclis İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız‘ın, Dijital Müze projesinin yüklenici firmasından 10 milyon TL, Zeytinburnu CHP adayı için 2 milyon TL ve seçim çalışanlarına yemek desteği amacıyla 1 milyon 250 bin TL talep ettiğini öne sürdü. Abbas, bu para transferlerinin Barış Kılıç üzerinden yapıldığını iddia etti.
Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun
RAMAZAN YARDIMI ADI ALTINDA PARA TOPLAMA TALİMATI
Abbas, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Yıldız’ın bazı şirketlerden Ramazan yardımı adı altında para toplanması yönünde talimat verdiğini belirtti. Bu talimatın bir toplantıda ele alındığını söyleyen Abbas, talimata uygun olarak bir medya fonu kurulduğunu ve Kültür A.Ş.’nin aracı firmaya 9-10 milyon TL gönderdiğini ifade etti.
“HOLLANDA’DA TEKNE, MODA’DA EV SATIN ALINDI”
Murat Abbas’ın iddialarına göre, Sayıştay raporu hazırlanmadan önce 38 milyon TL’lik bir açık tespit edildiğinde, Murat Ongun bu açığı alt yüklenicilere kapattıracaklarını söyledi. Abbas, bu süreçte İBB Teftiş Kurulu’na resmi bir dilekçe verip dijital müzenin denetlenmesini talep etti. Ongun’un yanında projeye dâhil olan Barış Kılıç’ın Hollanda’da bir tekne satın aldığını, onun yardımcısının ise Moda’daki kiralık evini aldığını aktardı.
“İBB’YE OPERASYON ÖNCESİ TOPLANTI YAPILDI, VERECEĞİMİZ İFADELER ANLATILDI”
İBB’ye yönelik yolsuzluk ve terör operasyonlarından yaklaşık 15 gün önce, İBB yetkililerinin avukatlarla toplantılar düzenlendiğini aktaran Abbas, 9 Mart’taki Kültür A.Ş. toplantısının bir avukat tarafından yönetildiğini belirtti. Bu toplantıda, operasyon sonrasında nasıl ifade vereceklerinin kendilerine anlatıldığını, Murat Ongun, Fatih Keleş ve Ertan Yıldız hakkında sınırlı bilgi verilmesi gerektiğinin kararlaştırıldığını ifade etti. Ayrıca, olası operasyonda Kültür A.Ş. özelinde hangi avukatların kimleri müdafaa edeceğinin önceden belirlendiğini de sözlerine ekledi. Bu toplantının ardından yardımcısı Doğan Hamit Doğruer’den işleyişin detaylarını öğrendiğini belirtirken, Ongun’un talimatlarıyla ihale süreçlerinin nasıl yürütüldüğünü de öğrendiğini aktardı.