Tutuklu Ekrem İmamoğlu, bugün iki farklı davada hakim karşısına çıktı. İlk dava, İstanbul Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik ifadeleriyle ilgiliyken, bu davanın duruşması 16 Haziran’a ertelendi. İkinci dava ise İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine ait ‘ihaleye fesat karıştırma’ iddialarını kapsıyor.
İmamoğlu, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmak istemediğini ifade etti. Duruşmanın tarihi ise 11 Temmuz saat 15.00 olarak belirlendi.
DAVA DOSYASI İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDA
Dava dosyasının 10 Nisan tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği belirtildi. Dosyanın şu an savcılıkta bulunması sebebiyle mahkemeye mütalaa sunulmadı. Hakim, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dönmesi ve akabinde Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na devri için karar aldı.
9. KEZ ERTELENDİ
Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dokuzuncu duruşmasında da bir karar çıkmadı. Duruşma yine 11 Temmuz’a ertelendi.
İDDİANAMEDEN
İçişleri Bakanlığı’nın, İmamoğlu’nun Beylikdüzü belediye başkanlığı dönemi ile ilgili yaptığı incelemeye dayanarak açılan dava, İmamoğlu’nun da aralarında yer aldığı yedi kişi üzerine odaklanıyor. İncelemenin konusu, 29 Aralık 2015’te gerçekleştirilen bir ihale ile ilgilidir.
Beylikdüzü Belediyesi, kültür merkezlerinde personel çalıştırılması ve kültür sanat organizasyonları hizmet alımına yönelik bir ihale düzenlemiş, ihaleyi E. isimli firma kazanmıştı. Ancak, firmanın yeterliliği konusunda itirazda bulunan ikinci firma B.’nin itirazı belediye yetkilileri tarafından reddedildi.
İçişleri Bakanlığı, bu ihale süreciyle ilgili bir inceleme başlattı. Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan rapor, Büyükçekmece Başsavcılığı’na iletildi. Sonuç olarak, başsavcılık, İmamoğlu ile birlikte ihaleden sorumlu olduğu belirtilen yedi kişi hakkında soruşturma izni talebinde bulundu.
Bakanlığın bu talebe onay vermesiyle dosya Danıştay’a taşındı ve Danıştay, 20 Ekim 2020’de soruşturma izni verilmesini uygun buldu.
Savcılık, yürütülen soruşturmayı tamamlayarak İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişiye yönelik ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası talep etti. Ayrıca, kamuoyunda ‘siyasi yasak’ olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu’nun ‘belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma’ başlıklı 53. maddesinin uygulanmasını da istedi.