Doğum Yardımı Düzenlemesi Resmi Gazete’de Yayınlandı
Yeni doğum yardımı düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeye göre, her çocuk için sağlanan yardım tutarı farklılık gösterecek. Özellikle ikinci, üçüncü ve devamı olan çocuklar için 60 ay boyunca düzenli destek ödemesi yapılması planlanıyor. Peki, doğum yardımı başvurusu yapacak olanlar kimlerdir? İşte doğum yardımı başvuru şartları.
1/4
Doğum yardımı nedir? Bu yardımdan kimler yararlanabilir? Doğum yardımı başvurusu nereden yapılmaktadır? Anne ve babalar, yeni düzenlemenin Resmi Gazete‘de yayımlanmasının ardından bu konudaki detayları araştırmaya başladı.
2/4
Doğum Yardımı Miktarları
İlk çocuk için verilecek yardım tutarı: 5.000 TL (Tek Sefer)
İkinci çocuk için: 1.500 TL (60 ay)
Üçüncü ve sonraki çocuklar için: 5.000 TL (60 ay)
3/4
Doğum Yardımına Başvuru Şartları
Doğum Yardımı, yalnızca Türk vatandaşları ve Mavi kart sahibi bireylere verilmektedir. Başvuru şartları arasında, anne veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı veya Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca, bu yardımdan yararlanmak için doğumun 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşmesi şarttır. Daha önceki tarihlerde doğan çocuklar için yardım ödemesi yapılamaz. Ancak, çocuk sırası belirlemesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da hesaba katılacaktır.
4/4
Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemleri gerçekleştirilmesinin akabinde “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi”nin eksiksiz olarak doldurulup imzalanması ile yapılmaktadır. Başvurular şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo ile gerçekleştirilebilir. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezleri başvuru için uygun yerlerdir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, çalıştıkları kuruma başvuru yapmalıdır. Yurtdışında yaşayan bireyler ise Büyükelçilik ve Konsolosluklara başvuruda bulunabilir. Türkiye’de bulundukları durumlarda ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvurmaları mümkündür.