1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. BAE’nin Dijital Dirhem’i: Geleceğin Parası

BAE’nin Dijital Dirhem’i: Geleceğin Parası

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dijital Dirhem Nedir?

Dijital Dirhem, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası tarafından sunulan, blockchain tabanlı ve devlet destekli bir dijital para birimidir. Fiziksel Dirhem ile aynı değere sahip olan bu yenilik, kullanıcıların yerel ve uluslararası işlemlerini daha güvenli, hızlı ve düşük maliyetlerle gerçekleştirmelerini mümkün kılar.

Dijital Dirhem için tasarlanan yeni sembol, BAE’nin finansal istikrarını ve ulusal kimliğini yansıtacak şekilde şekillendirilmiştir. Dijital Dirhem, bu sembolün etrafında ülke bayrağını temsil eden renklerle çevrilidir. BAE Merkez Bankası Başkanı Khaled Mohamed Balama, bu dijital para birimi ile finansal istikrarın güçleneceğini, uluslararası ticaretin artacağını ve finansal suçlarla mücadelenin destekleneceğini ifade etmiştir.

Dijital Dirhem Neler Sunacak?

Dijital Dirhem, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun güvenli, maliyet etkin ve blockchain tabanlı bir ödeme aracı olarak geliştirilmiştir. Fiziksel Dirhem ile eş değer olan dijital para, tüm ödeme noktalarında kullanılabilecektir.

Bu yeni dijital para birimi, geleneksel nakit işlemlerine ek olarak aşağıdaki işlemleri de kolayca gerçekleştirebilmeyi sağlamaktadır:

  • Perakende ve toptan ödeme işlemleri
  • Uluslararası para transferleri
  • Dijital cüzdan üzerinden para çekme, yükleme ve ödeme işlemleri
  • Kurumlar arası sınır ötesi ticaret ve finansal işlemler

Dijital Dirhem Neden Önemli?

Finans sektöründe uzmanlar, Dijital Dirhem adımının stratejik bir karar olduğunu belirtmektedir. Qashio CEO’su Armin Moradi, yeni para sembolünün, BAE’nin doğu ile batı arasında bir finansal köprü fonksiyonu ve yenilikçi finans ekosistemini temsil ettiğini vurgulamaktadır.

Moradi, ayrıca BAE’nin hızla gelişen fintech sektörüne dikkat çekerek, 2022 yılında yerel fintech girişimlerinin 155 işlemle toplam 1,2 milyar dolar fon topladığını bildirmiştir. Ülkenin bankacılık sektörünün Kasım 2024 itibarıyla 500 milyar dirhemi aşan sermaye ve rezervleriyle güçlü kalmaya devam ettiğini ifade etmiştir.

Dijital Dirhem Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?

Dijital Dirhem’in tamamen devreye girmesi için gerekli teknik altyapı çalışmalarının sürdüğü bildirilmektedir. Merkez Bankası, 2025 yılına kadar kullanıcı dostu, güvenli ve entegre bir platform oluşturmayı hedeflemektedir. Ancak, bu süreçte testnet üzerinde gerçekleştirilen denemelerin dikkatle gözlemlendiği anlaşılmaktadır.

Hoodi testnet üzerinde gerçekleştirilen son başarılı denemelere rağmen, önceki Holesky ve Sepolia testnet çalışmalarında yaşanan sorunlar nedeniyle dijital para biriminin kesin lansman tarihinin, teknik gelişmelere bağlı olarak Mayıs veya Haziran 2025’e ertelenebileceği öngörülmektedir.

BAE’nin Dijital Dirhem’i: Geleceğin Parası
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kral Galatasaray Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!