Nepal‘de monarşi taraftarları, sokağa çıkarak büyük bir protesto düzenledi. Başkent Katmandu’da bir araya gelen kalabalık, 2008 yılında kaldırılan anayasal monarşinin yeniden tesis edilmesi için harekete geçti.
MONARŞİ YANLILARI VE POLİS ARASINDA ŞİDDET: 2 ÖLÜ, 17 YARALI
Binlerce protestocu, Katmandu’daki Parlamento binasına ulaşmak için polis barikatlarını aşmaya çalıştı. Göstericilerin taşlarla saldırıya geçmesi üzerine Nepal polisi, göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve copla müdahalede bulundu. Çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 3’ü polis toplamda 17 kişi yaralandı; 3 protestocu da gözaltına alındı.
PROTESTOCULAR TARAFINDAN ZARAR GÖRÜLEN MÜLKLER
Polis sözcüsü Dinesh Kumar Acharya, hayatını kaybedenlerden birinin bir gazeteci olduğunu belirtti. Polis memuru Shekhar Khanal, protestocuların bir evi ve bir aracı ateşe verdiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı ise göstericilerin özel mülkleri, hastaneleri, siyasi parti ofislerini, araçları, medya kuruluşlarını ve bir alışveriş merkezini tahrip ettiğini açıkladı.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANDI
Yetkililer, polis güçlerinin, gösteri ve mitinglerin yasak olduğu alanlara erişimi engellemek için güç kullanmak zorunda kaldığını ifade etti. Şiddetin daha da artmasını önlemek maksadıyla etkilenen bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kathmandu bölgesi idaresi sözcüsü Ashok Kumar Bhandari, yasağın “kısa bir süreliğine, yerel saatle 22.00’ye kadar geçerli olacağını, ancak durum gelişimine göre uzatılabileceğini” belirtti.
MONARŞİ 2008 YILINDA SON BULMUŞTU
Nepal, 1990 yılından itibaren meşruti monarşi ile yönetiliyordu. Ülkede 2007 yılında Kurucu Meclis tarafından geçici bir Anayasa kabul edildi ve 2008 yılının Mayıs ayında monarşi sona erdi. Bu değişiklikle ülkenin adı Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti olarak değiştirildi. Himalaya ülkesinin son kralı Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, tahttan indirildikten sonra ailesiyle birlikte Katmandu’da sıradan bir yaşam sürmektedir.
