ABD Başkanı Trump’ın ithal otomobillere yönelik getirdiği yüzde 25’lik ek gümrük vergisi, dünya genelindeki büyük otomobil üreticilerinden sert tepkiler aldı. Trump, yaptığı açıklamada, yurt dışından ithal edilen otomobillere uygulanacak olan gümrük vergisinin 2 Nisan’dan itibaren artırılacağını belirtti. Başkan, bu verginin süresiz olacağını ifade ederken, “Ancak (otomobiller) ABD’de üretilmişse hiç vergi uygulanmayacak” şeklinde konuştu.
Bu duruma karşı bir tepki olarak Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Japonya ve Kanada ile birlikte tedbirler alacaklarını açıkladı. Von der Leyen, X sosyal medya platformu üzerinden paylaştığı mesajda, “ABD’nin Avrupa Birliği’nin otomobil ihracatına gümrük vergisi uygulama kararından ciddi bir üzüntü duyuyorum. Gümrük vergileri şirketler için kötü, tüketiciler için ise daha da kötüdür. Hem ABD’de hem de AB’de. Avrupa Birliği, müzakereler yoluyla bir çözüm bulma ve bunu yaparken ekonomik çıkarlarını koruma çabasına devam edecek” dedi.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Trump tarafından duyurulan bu gümrük vergisine karşı Avrupa Birliği’nin kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti. Habeck, “ABD’ye teslim olmayacağımız net bir şekilde belli olmalı. Şimdi irade ve özgüvenle hareket etme zamanı” ifadelerini kullandı. Almanya’nın Brüksel’i bu sorunu müzakereler yoluyla çözme konusunda destekleyeceğini de vurgulayan Habeck, gümrük vergilerinin yalnızca ABD ve AB’ye değil, aynı zamanda küresel ekonomiye de zarar vereceği konusunda uyarıda bulundu.
Bakan Habeck, Trump’ın kararının “Alman otomobil üreticileri, Alman ekonomisi, AB ve aynı zamanda ABD için de kötü bir haber” olduğunu belirterek, otomobil fiyatlarının ABD’de de artış göstereceğini ifade etti.
Alman Otomobil Sanayisi Birliği (VDA), Trump’ın almakta olduğu kararın ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağını bildirdi. Nisan ayı başında yürürlüğe girecek olan yüzde 25’lik gümrük vergisinin, otomobil üreticilerini ve tedarik zincirlerini olumsuz etkileyerek Kuzey Amerika’daki tüketicilere de yansıyacağını kaydetti. VDA Başkanı Hildegard Müller, bu vergi uygulamasının hem Avrupa hem de ABD’de ekonomik büyüme ve refah üzerinde olumsuz etkiler yaratacağına dikkat çekti. Brüksel ile Washington arasında derhal bir ikili anlaşma yapılması gerektiğini vurguladı.
Kanada, Brezilya ve Japonya’dan gelen tepkiler de dikkat çekici oldu. Kanada Başbakanı Mark Carney, ABD’nin aldığı gümrük vergisi kararını “Kanada işçisine yönelik doğrudan bir saldırı” olarak nitelendirdi. Carney, “Biz işçilerimizi savunacağız. Biz şirketlerimizi savunacağız. Biz ülkemizi savunacağız” dedi.
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Washington’un bu kararına sessiz kalamayacaklarını ifade ederek, “Brezilya için iyi olacağına inandığımız bir tavrı seçeceğiz” sözlerini kullandı.
Japonya Başbakanı Şigeru İşiba da ABD’nin kararına tepki olarak “uygun” bir adım atacaklarını belirtti. İşiba, “Yapılan açıklamanın ardından uygun önlemler üzerine düşünmek zorundayız ve her türlü seçeneği değerlendireceğiz” dedi.
AFP, Reuters, dpa / ET, CÖ
DW Türkçe’ye nasıl engelsiz erişebilirim?