İBB Yolsuzluk Soruşturmasında Gelişmeler
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun görevinden uzaklaştırılmasının ardından başlayan yolsuzluk soruşturmasını sürdürmüştü. İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu kişiler, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarıyla itham edilmişti.
13 Şüpheli Tutuklanmıştı
Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’deki ihalelerle ilgili yapılan soruşturmada, 20 kişi gözaltına alınmış ve adliyeye sevk edilmişti. Savcılık işlemleri sonucu 13 şüpheli tutuklanmış, 1 kişi ev hapsine alınmış, 6 kişi ise yurtdışına çıkış yasağı ve imza atma şeklinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Tutuklananlar arasında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin’in de bulunduğu bildirilmişti.
Tutuklamalar Üzerine Detaylar
Savcılığın sevk yazısında, ihale süreçlerindeki usulsüzlüklere vurgu yapılmıştı. Taner Çetin’in, İmamoğlu’nun Beylikdüzü’ndeki döneminde çalışmaya başladığı ve İBB Başkanlığı döneminde de aynı dairede görevlendirildiği belirtilmişti.
Şüphelilerin Harcamaları ve İlişkileri
HTS incelemeleri sonucu Çetin’in Murat Ongun’a bağlı hareket ettiği ifade edilmişti. Alınan MASAK raporları ve ihale evraklarında yapılan incelemelere göre, Çetin’in görev alanında birçok ihalede “harcama yetkilisi” olarak yer aldığı, toplamda 20 eylemden sorumlu olduğu tespit edilmişti.
İtirafçıların Beyanları
Yazıda, etkin pişmanlıktan faydalanan şüpheli Noyan Kırmızıgül’ün ifadelerine göre, Çetin’in rüşvet aldığı ve örgüt yapısı içinde maddi menfaat elde ettiği belirtilmişti. Çetin’in işlediği suçların şüpheli olduğu vurgulanmıştı.
Önemli Bağlantılar ve Transferler
Şüphelilerden Hüseyin Kum’un, Ongun’a bağlı çalıştığı ve kendi şirketi ile ihalelere katıldığı bildirilmişti. Kum’un, başka bir firmaya yüksek tutarlı para transferleri yaptığı tespit edilmişti.
Engin Gönül’ün Rolü
İddialara göre, Engin Gönül de aynı yapıda yer aldığından bahsedilmişti. Gönül’ün şirketinin ihalelerde etkili bir rol aldığı ileri sürülmüştü. Ayrıca, Gönül’ün telefon incelemesinde bazı anlaşmalar yaptığı’ ortaya çıkmıştı.
Tutuklamaların Genişlemesi
Diğer şüphelilerin hesap hareketleri incelenmiş, birçok kişiyle olan ilişkileri değerlendirilmişti. MASAK incelemeleri, kamu ihalelerinde görev yapan kişilerin birbirleriyle yakın irtibat halinde olduğunu göstermişti.
Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Üzerine İddialar
Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin’in de İBB’de görev yaptığı ve burada yapılan ihalelerde belli bir rol aldığı belirlenmişti. Görüşmelerde bazı bilgilere erişim sağladığı tespit edilmişti.
Süreç ve Sonuçlar
Şüphelilerin, belirtilen suçlamalar doğrultusunda tutuklanmalarının istenildiği ifade edilmişti. Soruşturmanın devam ettiği ve daha fazla bilgi için gelişmelerin takip edileceği vurgulanmıştı.